
Çok yorgundu, hastasının hayatını riske atabilecek tümörü başarılı bir şekilde çıkarabilmenin gururu ve memnuniyeti ile sevgilisine ve çocuklarına kavuşmuştu. Küçüklüğünde anne ve babası konuşurken yanlarında uyumayı severdi şimdi ise çocuk sesleri yerini almıştı. Loş gün ışığında raks eder gibi süzülen kar tanelerini izleyerek çok sevdiği koltuğunda uykuya daldı. Bedeni ve aklı rüya aleminin özgürlüğü ve sınırsızlığı ile yol almaya başladı. Uyumak ruhuna iyi geliyordu, bedenen pek yorulduğu söylenemezdi. Uykuya dalınca sanki zaman duruyor gibi derdi. Zaman ve ölüm iki büyük anlaşılmaz varoluştu ona göre. Zaman nedir sizce bizi ölüme götüren sebeb değil mi diye dost sohbetlerinde dile getirirdi. Zaman ve ölüm aynı şeylerdi. Zaman ölümün kollarıydı, tüm canlıları içerisine doğru çeken bilinmezliklerle dolu karanlık bir tünel. Zaman içerisinde yolculuk ölümden kaçış, zamanı dondurma arzusu ölüm den kurtulmanın korkakça ifadesiydi aslında. Zaman günah keçisi ölüm ise cemiyetin seçkin dokunulmazı idi. Aslında birisi lokomotif diğeri ise istasyon.
Eski tarihi yerlerdeki gizem ve efsun önceleri yaşanmış sevgi, nefret ,coşku, ayrılık gibi hissedebildiğimiz duyguların yoğunluğunun zirve yapması olsa gerek diye düşünürdü. Eskimiş duvarlar, yollar zaman içerisinde yolculuğun en kestirme yoluydu. Acaba yıllar öncede mutluluklar ve acılar aynı sebeplerden kaynaklanıyordu. Bizden sonraki yıllarda yaşayan nesillerde nasıl hissedip nasıl düşündüğümüzü veya nasıl ağlayıp nasıl güldüğümüzü merak edecekler miydi. Günlük koşturmaca insanın hislerini ve düşünce dünyasını köreltiyordu. Hayal kurabilmek ve sonsuz düşüncelere dalıp süzülmek için uyumak en iyi yoldu. Orhan Veli ne güzel de anlatmıştı aslında ,
Üzerinde beni uyutan minder
Yavaş yavaş girer ılık bir suya,
Hind’e doğru yelken açar gemiler,
Bir uyku âleminden doğar dünya.
Sırça tastan sihirli su içilir,
Keskin Sırat koç üstünde geçilir,
Açılmayan susam artık açılır
Başlar yolu cennete giden rüya.
Zaman, ölüm ve uyku aslında özünde aynı olgular ifadede başkalaşmış haller. Tıpkı insanların özünde aynı ifade de farklı olması değil mi sizce….