Tespit Yapmak Üzerine Bir Tespit

Yazar Hakkında: İhsan KUTLU

Genellenebilirlik ve Hümanizm

Ahlak felsefesi yapacak kadar bilgiye ve yetkinliğe sahip değilim. Ancak bildiğim bir...
Devamını Oku

Esra Özger BOZLAĞAN

Bu yazıda yapılan aslında bir tespit.. tespitler hakkında bir tespit.. tam da eleştirilecek yer burasıdır.. haklısınız.. fakat bunun için kendimi savunmayacağım.. (bu da bir tür savunmadır..)

***

Tespit yapmak.. yani sabit kılmak.. bir şeyi bir yere tutturmak..

***

Büyük bir iddia.. kapasitesi belli insanlar olarak bizim boyumuzu fazlasıyla aşıyor hem de..

***

Bir söz söyleyip; “Bu, böyledir.” demek aslında biraz sınırları zorlamaktır.. çünkü böylesi ifadeler bir meseleye ilişkin kuşatıcı olmayı gerektirir.. ama hangimiz hangi meseleye dair bu kadar hakim konumdayız..

***

Belirsizlik ilkesini hatırlayalım.. bir şeyin aynı anda hem kütlesini hem de hızını ölçemeyiz.. burada da benzer bir durum var.. bir “şey”e , “bu, bir şey-dir.” diyebilmek bile bahsettiğimiz iddialı konuma talip olmaktır..

***

Oturduğumuz yerden ne de kolay tespitler yapıyoruz.. ancak penceremiz çok küçük.. ya da penceremiz büyük olsun belki gözlerimiz iyi görmüyorsa.. ya da gözümüz de iyi görsün pencere önünde bir perde varsa ve farkında dahi değilsek…  hem zaten görmek için göz değil; kalp gereklidir.. (işitmek, kulak ve kalp için ayrı bir bahis gerektir..)

***

Peki bir “şey” demeyecek miyiz / diyemeyecek miyiz.. deriz / diyebiliriz belki ama önce kendi hudutlarımızı bilerek demeliyiz ne diyeceksek.. söylediğimiz şeyin ihtimallerden bir ihtimal olabileceğini aklımızdan çıkarmadan demeliyiz..

***

çünkü bu da bir ihtimal-dir..

***

(not 1: herhangi bir ihtimal ya da belirsizlik içermeyen konular da vardır..)

(not 2: metin içindeki “-dir”lerin bazılarının italik yazılması dikkatlerden kaçmamalıdır.. onlar ayrı bir önemi haizdir..)

Yazar Hakkında: İhsan KUTLU

Genellenebilirlik ve Hümanizm

Ahlak felsefesi yapacak kadar bilgiye ve yetkinliğe sahip değilim. Ancak bildiğim bir...
Devamını Oku